Het woord ‘resolutie’ bezorgt een hoop mensen hoofdbrekens.
Meestal kom je met het begrip in aanraking als iemand je vraagt een foto met bestandsformaat .jpg aan te leveren in een bepaalde resolutie. Je stuurt de foto op en je krijgt te horen: ‘de resolutie van de foto is te laag’.
De resolutie van de foto bepaalt of een foto goed wordt weergegeven.
Hoe werkt het precies?
Een foto met een te lage resolutie vertoont ‘blokkerigheid’, zie afbeelding 1a. Dezelfde foto met een goede resolutie zie je in afbeelding 1b.
Wil dit nu zeggen dat je foto 1b zo naar je vormgever kan sturen als die de foto nodig heeft voor je folder? Nee, je vormgever zal contact met je opnemen met de vraag of je de foto in een hogere resolutie wilt aanleveren.


Wat kan je daar aan doen?
De juiste resolutie hangt af van:
- het medium waarin de foto geplaatst wordt, bijvoorbeeld op je website, in de krant, een folder, een tijdschrift of een boek
- het te plaatsen formaat van de foto in pixels of centimeters, breedte x hoogte
Eenvoudige oplossing: over het algemeen geldt dat je de foto in de hoogste resolutie aan kunt leveren. De hoogste resolutie is de resolutie van het beeld zoals het uit de camera komt. Dus zonder te verkleinen.
Het nadeel van deze methode kan zijn dat je foto te groot is om per e-mail te versturen. De oplossing is dan om het bestand gratis te versturen met www.wetransfer.com
Andere oorzaken:
Als je een foto hebt aangeleverd en je krijgt de opmerking dat de resolutie te laag is dan zijn daar meerdere oorzaken voor aan te wijzen:
Een aantal mogelijke oorzaken:
- je fotografeert met een camera die geen foto’s met hogere resolutie kan maken, bijvoorbeeld je hebt een foto gemaakt met je mobiele telefoon en je wilt die op A4 formaat in een boek plaatsen. Grote kans dat de resolutie te laag is.
- Je camera is niet ingesteld op de maximale kwaliteit. Meestal komt het woord ‘resolutie’ in de gebruiksaanwijzing van je camera niet voor. Wel de ‘kwaliteit’ of ‘opnamekwaliteit’. Ik raad je aan om je camera altijd op de hoogste kwaliteit in te stellen. Je foto krijgt dan de maximale grootte. Je kunt de foto achteraf altijd nog kleiner maken. Groter maken gaat altijd ten koste van de kwaliteit van de foto.
- de foto is bij het versturen per e-mail verkleind. Als je een foto per e-mail verstuurt wordt vaak gevraagd of de foto verkleind moet worden. Meestal staat het programma daar standaard zelfs op ingesteld. Probeer het nog eens en vink aan: ‘foto niet verkleinen’.Tip: maak eerst een nieuwe e-mail aan en voeg de foto toe als bijlage, dan gebeurt er niets met je foto.
- je hebt een foto van het internet gehaald en de resolutie van een foto op internet is meestal te laag om de foto nog goed te kunnen printen.
- Je hebt de foto één of meerdere keren opnieuw opgeslagen – bijvoorbeeld omdat je hem bewerkt hebt – en daarbij de foto steeds meer gecomprimeerd. Een jpg bestand is een gecomprimeerd bestand en iedere keer dat je de foto opslaat wordt hij opnieuw gecomprimeerd waardoor het bestand steeds kleiner wordt.
Hoe kan ik controleren of de resolutie van de foto hoog genoeg is?
Over het algemeen geldt dat de resolutie van een foto met een bestandsgrootte van minder dan 100 kb te klein is. Van een foto van 1 Mb of meer is de resolutie vaak wel hoog genoeg voor standaardgebruik. Maar meer dan een grove indicatie is dit niet.
Als je gevraagd wordt een foto op te sturen, stuur dan de grootste versie die je hebt. Je krijgt dan vanzelf te horen of het goed is.
En als je een foto groot af wilt laten drukken krijg je altijd een melding als het bestand te klein is.
Kan ik een foto die te klein is om af te drukken ook groter maken?
Deze vraag krijgen wij heel vaak. Maar helaas kan een foto niet zomaar vergroot worden. Professionals kunnen een foto wel vergroten en doen dat soms bijvoorbeeld als een foto heel erg groot afgedrukt moet worden. De kwaliteit gaat achteruit maar doordat je dergelijke grote foto’s van een grotere afstand bekijkt is het soms acceptabel.
Wat kun je eventueel doen?:
- Zoek goed naar het oorspronkelijke bestand. Wie weet staat het toch nog ergens op een computer.
- Voor het geval je de kans hebt om de foto opnieuw te maken: stel je camera in op de hoogst mogelijke resolutie/kwaliteit en maak de foto opnieuw.
- Heb je een afdruk van de foto dan kun je die op een hoge resolutie in (laten) scannen.
Extra informatie.
De grootte van een foto wordt weergegeven in pixels. Je camera maakt bijvoorbeeld een foto van 2400 x 1600. Dan is de foto 2400 pixels breed en 1600 pixels hoog. Deze afmetingen bepalen mede de grootte van je foto in kilobyte of megabyte (Kb of Mb).
!! Dit formaat zegt niets over het formaat waarin je foto wordt weergegeven op beeldscherm of print !!
Mede, want een foto met bestandsformaat .jpg is altijd een gecomprimeerd bestand. En de mate van compressie is ook bepalend voor de resolutie.
Resolutie is de hoeveelheid informatie in je foto per cm, dus het aantal pixels per cm. Standaard wordt in plaats van cm de eenheid ‘inch’ gebruikt, dat is nu eenmaal zo ingeburgerd.
Resolutie is het aantal pixels per inch, afgekort ppi. In plaats van ppi wordt hiervoor het begrip dpi* gebruikt.
Combineer voorgaande twee alinea’s en de conclusie is simpel.
Bij een resolutie van 72 dpi (eigenlijk ppi) wordt de foto van 2400 x 1600 pixels 33 inch breed en 22 inch hoog. De breedte bijv. bestaat uit 2400 pixels en als op één inch 72 pixels weergegeven worden, dan is voor 2400 pixels 33 inch nodig. Hetzelfde geldt uiteraard voor de hoogte.
Bij een resolutie van 300 dpi (eigenlijk ppi) wordt de foto van 2400 x 1600 pixels 8 inch breed en 5,3 inch hoog.
Om een foto goed te kunnen afdrukken is 300 dpi meestal de juiste resolutie.
Om een foto op het beeldscherm goed weer te geven is daarentegen een resolutie van 72 dpi al voldoende.
Jammer, en bovendien fout, is dat hiervoor altijd het begrip ‘dpi’ gebruikt wordt, wat dots per inch betekent. Een ‘dot’ is een inktdruppeltje in een print. 72 dpi betekent dus dat een print 72 inktdruppeltjes per inch bevat.