Verhoudingen en digitaal afdrukken van foto's

Zoeken

Er is een verschil tussen het traditionele en digitale fotografie. Het grootste verschil tussen deze twee is dat de traditionele fotografie, het beeld wordt opgevangen, door de traditionele camera, via de geopende sluiter op de foto film. Met de introductie van digitale fototoestellen zijn ook de films verdwenen. Daarvoor in de plaatst is een fotochip, de CCD gekomen.

De hoogte/breedte verhouding van de traditionele fotocamera's was 2:3, wat overeenkomt met een fotoafmeting van 10x15 cm (=2:3). Met het gebruik van digitale camera's en daarmee de CCD, is de verhouding verschoven naar 3:4. De foto afdruk wordt daarmee 10x13.3 cm(=3:4).

Tijdens het maken van foto's kan je hiermee al rekeningen houden. Vele digitale camera's hebben de mogelijk om te worden ingesteld op een verhouding van 2:3. Hiermee zorg je dat ook jouw digitale foto afdrukken in de dezelfde verhouding komen als de traditionele foto's.

Zolang de foto's niet worden afgedrukt, speelt de verhouding van de foto niet zo mee. De foto's bekijken op het scherm gaat perfect en de foto's zijn schitterend.

Je moet rekening gaan houden met de verhouding als je de foto's gaat laten afdrukken. Deze drukken in het algemeen af in de verhouding 2:3 (bij sommige kan je aangeven dat de foto's in de verhouding 3:4 zijn). Het gevolg van het afdrukken in een andere verhouding is dat als je zelf de foto's niet aanpast, de fotoservice jouw foto's automatisch kan bijsnijden of dat je een witrand rondom je foto krijgt.

Zie hieronder drie voorbeelden van foto afdrukken met de verschillende verhoudingen.

Verhouding 2:3
origineel
Witranden bij 3:4
witranden
Bijsnijden bij 3:4
bijsnijden

Quality fotoprints maken doet u met deze tips:

  • Foto nemen in verhouding 2:3 of 3:4 (Panorama en andere formaten zijn natuurlijk ook mogelijk)
  • Minimale resolutie 12 megapixels. (4000 x 3000 pixels)
  • Kleurprofiel op SRGB.
  • Minimaal 300 dpi (Wij kunnen tot 2400dpi Printen!)
  • Zo min mogelijk filters gebruiken.
  • Niet bijsnijden van de foto.
  • En natuurlijk: Uit laten printen door Quick & Quality Fotoprint!